Fogszabályozás

Felnőttkori fogszabályozás

Az esztétika korában egyre gyakrabban szembesülök felnőttektől olyan kijelentésekkel, amikor a gyerekeiket hozzák fogszabályozó kezelésre, hogy de jó lenne, ha nekik is lehetne fogszabályzójuk, de hát ők már kifutottak az időből. Ez a tévhit régóta él, pedig a mai fogszabályozó készülékekkel már a felnőttkori fogszabályozás is megoldható, a fogszabályozás kortalanná vált. Felnőtteknél eredményt csak a rögzített készülékekkel érhetünk el, ugyanis a csontnövekedés már befejeződött. Nagymértékű fogmozgatást kivehető készülékekkel lehetetlenség elérni.

Felnőtt fogszabályozás Budapest, IX. kerület

Fogszabályozás Budapest, IX. kerület

A legnagyobb probléma felnőttkorban az esztétikai kérdés. Manapság már megoldható a fogszabályozás mindenféle esztétikai hátrány nélkül, léteznek ugyanis olyan készülékek , amelyek alig észrevehetőek, fogszínűek, vagy a fogak belső felszínére ragaszthatóak. Nemcsak fémből gyártanak rögzített készüléket, hanem léteznek fogszínű porcelán, vagy akár olyan zafírkészülékek, mely teljesen átlátszóak. A esztétikai fogszabályozók megjelenése mellett, a méretük is kisebbedett, kevésbé láthatóvá, tisztíthatóbbá tették azokat.

Gyermekkori fogszabályozás

Milyen korban érdemes elkezdeni a fogszabályozást? Körülbelül 6-7 éves korban, az első maradó örlőfog áttörése után érdemes a gyermekeket elvinni fogszabályozó orvoshoz. Ekkor már adhatóak olyan hasznos kivehető fogszabályzók, amelyek segítenek leszoktatni a gyerekeket az esetlegesen fennálló funkciós problémákról (nyelvlökéses nyelés, ajakszorításos beszéd), vagy serkentik, irányítják a csontok növekedését, ezáltal helyet teremtve a fogívbe a maradó fogaknak. Nemcsak a későbbiekben sokkal nehezebben megszüntethető funkciós problémák oldhatóak meg ezekkel a készülékekkel, hanem akár az idősebb korban szükséges foghúzások is elkerülhetőek vele.

Gyermekfogászat, fogszabályozás a IX. kerületben

Gyermekfogászat, fogszabályozás

A nagy növekedés megkezdése után a fiatal gyerekeknél is a leghasznosabb készülékek a rögzített fogszabályzók. Gyerekeknél divat a fém fogszabályzó, de adhatunk esztétikus színűeket, vagy akár színes gumikkal egészíthetjük ki azokat.

Hogyan zajlik a fogszabályozás?

  1. Konzultáció. A fogak és az állcsontok helyzetének vizsgálata.
  2. Lenyomatvétel az alsó és felső fogívről, valamint két speciális röntgenfelvétel készítése.
  3. A vizsgálatok által begyűjtött információ alapján az orvos meg tudja mondani a kezelés további menetét, a legmegfelelőbb készülék típusát, költségeit.
  4. A készülék felragasztása, átadása. Felvilágosítás a tudnivalókról, tisztítás és hordás terén. Minden további felmerülő kérdés megvitatása.
  5. Rögzített készülék esetén kontrollvizsgálat 4-6 hetente szükséges, kivehető készülék esetén 6-8 hetente.
  6. Készülék levétele, eltávolítása a fogakról, hordásának befejezése.
  7. Rögzített fogszabályzó levétele után szükséges egy úgynevezett retenciós (éjszakai) készülék, mely a fogak visszarendeződését gátolja.

Egy-két fogszabályzási sikertörténet:

Felnőtt fogszabályzás

28 éves hölgy páciens kezelése esztétikus rögzített készülékkel

gyerek fogszabályzás fém rögzített fogszabályozóval

16 éves lány páciens kezelése fém rögzített készülékkel

Gyerek fogszabályozás Budapest 9 kerület

8 éves kislány kezelése Frankel IV típusú kivehető készülékkel