Fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik legfontosabb fogorvosi beavatkozás.

A fogak, tömések, fogpótlások felszínén lerakódott lepedék, plakk könnyen lemeszesedik, sárgás-barnás színűvé válik, mivel a nyálból további ásványi anyagok épülnek be a lepedékbe. Ez már maga a fogkő, amely a továbbiakban csupán fogmosással már nem távolítható le. Fogkő nemcsak a fog íny feletti részén jelenhet meg, hanem az ínyszél alatti részeken is. Ez kizárólag professzionális fogkőeltávolítással orvosolható.

A fogkő nemcsak esztétikai probléma, hanem kellemetlen szájszag is kíséri. A lepedék, fogkő megléte fogínygyulladáshoz vezet. A gyulladt íny vörös, duzzadt és vérzik, amelynek tartós megléte a fogak meglazulásához, végül kihullásához vezet.

Rendelőnkben ultrahangos professzionális fogkőeltávolítás történik. Ennek során egy svájci gyártmányú készülékkel „lerezegtetjük” a fogköveket. A különböző méretű fejrészekkel a legkisebb fogközökből is eltávolítható a kedvezőtlen fogkő. A kezeléshez általában érzéstelenítés nem szükséges és kb. 30 percig tart.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás befejező művelete az Air-Brush sópolírozás, amellyel a szűk fogközök is lesimíthatóak, a fog felszíne simává, fényessé válik, nehezebben képződik az ilyen felszínen újabb fogkőlerakódás. Lényeges, hogy használatával a fogak színe árnyalatokkal világosodik. Az Air-Brush-sal történő beavatkozást az ultrahangos fogkőeltávolítás ára nem tartalmazza.